Δύο ναυτικές τραγωδίες με μετανάστες στην Μεσόγειο

Οκτώ νεκροί και τέσσερις διασωθέντες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ναυαγίου που σημειώθηκε σήμερα, Σάββατο, βόρεια της Λιβύης.

Οι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη βύθιση πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν 30 ναυτικά μίλια βόρεια των ακτών της Λιβύης.

Οι τέσσερις διασωθέντες είπαν στα μέλη της ιταλικής ακτοφυλακής ότι στο πλοιάριο επέβαιναν τουλάχιστον 107 άνθρωποι.

Στην περιοχή εκτός από σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής και εναέρια μέσα επιχειρούν και παραπλέοντα εμπορικά πλοία που έσπευσαν στο σημείο του ναυαγίου.

Οι έρευνες για εντοπισμό επιζώντων θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τραγωδία στην Ισπανία

Τα πτώματα έξι μεταναστών περισυνελέγησαν το βράδυ της Παρασκευής και σήμερα Σάββατο σε διάφορες παραλίες στις νότιες ακτές της Ισπανίας κοντά στην πόλη Αλχεθίρας, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης.

Ένα πρώτο πτώμα βρέθηκε χθες βράδυ και τα άλλα πέντε σήμερα, Σάββατο, ορισμένα από διασώστες στη θάλασσα και άλλα από την αστυνομία.

Όλα τα θύματα μοιάζουν να κατάγονται από την υποσαχάρεια Αφρική, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας θαλάσσιας διάσωσης.

Οι υπηρεσίες διάσωσης αναζητούσαν από χθες δύο σαπιοκάραβα στα οποία επέβαιναν μετανάστες και είχαν αναχωρήσει από την ακτή του Μαρόκου που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ισπανία, με προορισμό την ευρωπαϊκή αυτή χώρα.

Το ένα από τα πλεούμενα αυτά εντοπίστηκε σήμερα το απόγευμα με οκτώ επιβαίνοντες, πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, από τις οποίες η μία έδειχνε να έχει πεθάνει από υποθερμία, εξήγησε η εκπρόσωπος. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε προς την Θέουτα, ισπανικό θύλακα στο Μαρόκο.

Η Ισπανία είναι ένα σημείο διέλευσης για τους μετανάστες τόσο δια θαλάσσης όσο και δια ξηράς μέσω των δύο ισπανικών θυλάκων, Θέουτα και Μελίγια, στη Βόρεια Αφρική.

Περίπου 8.160 μετανάστες έφθασαν στην Ισπανία δια θαλάσσης το 2016, από τους οποίους 69 πέθαναν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

Ισπανία: Πτώματα μεταναστών περισυνελέγησαν από παραλίες