Πλήρη στήριξη έδωσε η Κομισιόν στο αίτημα της Ιταλίας για ελλιμενισμό πλοίων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να περιοριστούν οι αθρόες αφίξεις που αντιμετωπίζει η Ρώμη.

Το μήνυμα της Κομισιόν για μοίρασμα των διασωθέντων ήλθε μία μέρα μετά τις διαρροές που ήθελαν την Ιταλία σχεδιάζει ακόμα και να εκδιώξει από τα λιμάνια της εμπορικά πλοία και σκάφη ΜΚΟ που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

«Θα υποστηρίξουμε την Ιταλία
στις διαβουλεύσεις για τοπική συνεργασία σε ό,τι αφορά τις αποβιβάσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Σημείωσε πως το ζήτημα θα τεθεί σε πολιτικό επίπεδο στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την επόμενη εβδομάδα, στο Ταλίν της Εσθονίας.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα ανακατανεμηθούν στα λιμάνια της Ε.Ε. οι διασωθέντες. Άγνωστο παραμένει επίσης εάν και η Ελλάδα θα κληθεί να υποδεχτεί επιπλέον πρόσφυγες και μετανάστες, με δεδομένο ότι ήδη φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες στο έδαφός της.

«Καταλαβαίνουμε τον προβληματισμό της Ιταλίας και στηρίζουμε το κάλεσμά της για αλλαγή στην κατάσταση», προσέθεσε η κ. Μπερτό, σημειώνοντας ακόμα ότι ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις που διενεργούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα ενημερωθούν για τυχόν αλλαγές.

Περισσότεροι από 82.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει φέτος στο έδαφος της Ιταλίας, αριθμός-ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο οποιουδήποτε έτους, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν διασωθεί περισσότερα από 10.000 άτομα.