Μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El País ο Πάπας Φραγκίσκος επαινεί Ελλάδα και Ιταλία για το προσφυγικό, ενώ παράλληλα στιγματίζει την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας τονίζει ότι «ζούμε μία τραγωδία με την προσφυγική κρίση» και καλεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για τη φιλοξενία, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.  «Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει ένα παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα», αναφέρει επί λέξει. Παράλληλα προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί «θα δημιουργηθούν γκέτο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισημαίνει ότι ασφαλώς κάθε χώρα «έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, να γνωρίζει ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας προφανώς έχουν δικαίωμα να διενεργούν ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους, αλλά «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους πολίτες της τον διάλογο με τους γείτονες». Η συνέντευξη δόθηκε στην El País, αναμένεται να αναδημοσιευθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ αφορά σε μεγάλο βαθμό εσωτερικά ζητήματα της καθολικής εκκλησίας.