Είναι νέοι, διαφορετικοί και έτοιμοι να κυνηγήσουν τα όνειρά τους! Είναι οι 25 νέοι άνδρες, από 18 έως 22 χρονών, που διαμένουν στον Ξενώνα Νέων του SolidarityNow και του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων & Νέων, στο κέντρο  της Αθήνας.

Μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες του κόσμου, τα μέλη της οποίας σήμερα ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη, μοιράζονται τον ίδιο χώρο, έχουν κοινές αλλά και διαφορετικές δραστηριότητες και τους συνδέει το ίδιο όνειρο: να ενδυναμωθούν και να κερδίσουν το στοίχημα για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας.

Στον Ξενώνα Νέων που λειτουργεί το SolidarityNow σε συνεργασία με το Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων & Νέων (ΣΜΑΝ), διαμένουν νεαροί άνδρες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που προηγουμένως κατοικούσαν σε χώρους φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους και οι οποίοι σήμερα υποστηρίζονται κατά τη μεταβατική περίοδο της ζωής τους, αυτή που αρχίζει με την ενηλικίωσή τους. Ο Ξενώνας Νέων προσφέρει φιλοξενία και υποστήριξη σε αυτή την ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα προσφύγων και αιτούντων άσυλο που δεν έχουν ένα περιβάλλον διαμονής.

«Μέχρι χθες έφεραν την ταμπέλα του ‘ασυνόδευτου ανηλίκου’ και φιλοξενούταν σε κάποιο ξενώνα. Όταν όμως ενηλικιώθηκαν, και με βάση τα όσα προβλέπει η νομοθεσία, τα παιδιά αυτά υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο φιλοξενίας τους και να τα καταφέρουν μόνα τους – είτε ήταν έτοιμα για αυτό το βήμα, είτε όχι»,επισημαίνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, Γενική Διευθύντρια του SolidarityNow και συνεχίζει: «Στο SolidarityNow, με το πρόγραμμα αυτό για νέα παιδιά, 18-22 ετών, δημιουργούμε πρωτίστως ένα δίχτυ ασφαλείας προσφέροντάς τους έναν ασφαλή χώρο για να μείνουν που θα αισθάνονται σαν το σπίτι τους. Και μετά, ενδυναμώνουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους με όλα τα απαραίτητα εφόδια, εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν το δικό τους ανεξάρτητο βηματισμό στη ζωή».

«Νιώθω ότι εδώ είναι το σπίτι μου. Έχω φίλους, πηγαίνω στο σχολείο, μαγειρεύω, όλα αυτά είναι το σπίτι μου». Έτσι εκφράζεται ο 18χρονος Χαμίντ από το Αφγανιστάν για τη διαμονή του στον Ξενώνα, ενώ συνομιλεί με τον επικεφαλής της οργάνωσης εκεί για τα σχολικά του επιτεύγματα. Από τον Μάρτιο του 2018 που ο Χαμίντ έγινε 18 χρονών, ο Ξενώνας Νέων είναι το νέο του σπίτι.

Το SolidarityNow ανέλαβε τη διαχείριση του Ξενώνα από τις αρχές του 2018 και πρόσθετα της στέγασης και της σίτισης, προσφέρει στους ωφελούμενούς του τις ακόλουθες υπηρεσίες:

– Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

– Εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επίκεντρο τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας μέσω των προγραμμάτων εκμάθησης της ίδιας της οργάνωσης, αλλά και παραπομπών σε κοινοτικά κέντρα

– Παροχή συμβουλών για την απασχολησιμότητα μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας που λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης στην Αθήνα

– Ιατρική συνοδεία, όταν κρίνεται απαραίτητο, και νομική υποστήριξη μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας που λειτουργεί στο Κέντρο Αλληλεγγύης της οργάνωσης στην Αθήνα.

Επιπρόσθετα, για την επίτευξη των παραπάνω, αλλά και την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινότητα, διοργανώνονται στον Ξενώνα Νέων ομαδικές ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν την κοινωνική ενσωμάτωση, την αίσθηση της κοινότητας και την αυτοδυναμία.

*Ο Ξενώνας Νέων λειτουργεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Στέγασης του SolidarityNow, που είναι μέρος του ESTIA-Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τη χρηματοδότηση τηςΠολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).