Ένα κορίτσι περπατά μέσα στο άγνωστο πλήθος της πολύβουης πόλης, ένα μικρό παιδί «αναμετράται» με το σωρό των σωσιβίων μετά τη διάσωσή του, ένα αγόρι διαβάζει την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Πρόκειται για εικόνες που γεννούν έντονα συναισθήματα και οι οποίες περιλαμβάνονται σε ένα πρωτότυπο ενημερωτικό έντυπο για ασυνόδευτους ανήλικους, το οποίο παρουσίασε η Υπηρεσία Ασύλου.

Το 32 σελίδων έντυπο απευθύνεται στους ασυνόδευτους ανήλικους που βρίσκονται στην Ελλάδα και επιθυμούν να ζητήσουν διεθνή προστασία. Έχει εκδοθεί στα αγγλικά, γαλλικά, φαρσί, νταρί, αραβικά, ουρντού και μπάγκλα. Τη μετάφραση έκαναν οι διερμηνείς της ΜΚΟ Μετάδραση.

«Με το φυλλάδιο αυτό καλύπτεται ένα σημαντικό κενό, της πληροφόρησης των παιδιών αιτούντων άσυλο», παρατήρησε κατά την παρουσίαση του εντύπου η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου.

«Τα ασυνόδευτα παιδιά είναι για εμάς απόλυτα καλοδεχούμενα στη χώρα κουβαλώντας τα δικά τους δεδομένα, της πατρίδας τους. Όμως οι διαδικασίες ένταξης δεν γίνονται βιαστικά, αλλά μας ενδιαφέρει να πλησιάσουμε τα παιδιά», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας. Ο κ. Μπαλάφας αναφέρθηκε και στην επικείμενη λήξη της θητείας της κ. Σταυροπούλου ως διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου (ολοκληρώνεται στις 4 Φεβρουαρίου) λέγοντας ότι «θα την ακολουθεί πάντα η αγάπη και η εκτίμησή μας».

«Αυτό το φυλλάδιο ισορροπεί με μοναδικό τρόπο μεταξύ της καλαισθησίας, της γνώσης και της φιλικότητας προς τα παιδιά», παρατήρησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, η οποία αναφέρθηκε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί,, που εκπονεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το υπουργείο και σύντομα θα παρουσιαστεί από τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Τα σχέδια του εντύπου υπογράφει η εικονογράφος, Χριστίνα Τσέβη, η οποία αφού «περιπλανήθηκε» καλλιτεχνικά σε διάφορους τομείς του ντιζάιν, αφιερώθηκε στην εικονογράφηση και πλέον μετράει πολλές συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Για τη Χριστίνα η δουλειά του εικονογράφου παραμένει μια διαρκής αφήγηση ενός παραμυθιού που δεν περιορίζεται σε λέξεις. Όπως και στην περίπτωση του εντύπου της Υπηρεσίας Ασύλου.

«Έθεσα στον εαυτό μου το ερώτημα πώς μπορεί να εικονογραφήσει κανείς τη μεγαλύτερη ίσως τραγωδία της εποχής μας. Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί, μπορεί μόνο να παρουσιάσει και να περιγράψει κάποια κομμάτια της και αυτό προσπάθησα να κάνω: να προσπαθήσω να δώσω έναν αισιόδοξο τόνο και να αποφύγω το πολύ δράμα, αλλά με σεβασμό στα βιώματα, τις κακουχίες και τα συναισθήματα που έχει περάσει το κάθε παιδί που θα κρατήσει στα χέρια του τον οδηγό», εξήγησε η Χριστίνα Τσέβη. «Ήθελα επίσης, το κάθε παιδί να αισθανθεί ξεχωριστό γιατί πολλά παιδιά όταν πηγαίνουν σε ξένες χώρες αισθάνονται μειονεκτικά. Όμως το γεγονός ότι βρίσκονται σε ξένη χώρα τα κάνει ξεχωριστά. Γι’ αυτό το λόγο σε πολλές εικόνες ο κόσμος είναι ασπρόμαυρος και το παιδί αποτυπώνεται με χρώμα. Ο κόσμος έχει μια ομοιομορφία και το παιδί είναι ξεχωριστό», πρόσθεσε η ίδια.

Τα συνοδευτικά κείμενα παρέχουν πληροφορίες στα παιδιά για τα δικαιώματά τους στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αίτημα ασύλου και προστασία στην Ελλάδα; Πώς γίνεται ένα αίτημα ασύλου και με ποιες διαδικασίες εξετάζεται; Τι ακολουθεί σε περίπτωση αποδοχής ή απόρριψης του αιτήματος; Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις τα κείμενα του εντύπου, τα οποία είναι γραμμένα στο χέρι «προκειμένου να ταιριάζουν με την αισθητική του εντύπου και να υπερτονίζουν το ανθρώπινο στοιχείο», όπως επισημαίνει η εικονογράφος.

Η εκτύπωση του εντύπου χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020, με 75% χρηματοδότηση της ΕΕ και 25% της Ελλάδας.