Κατά 43% μειώθηκαν οι παράτυπες διελεύσεις μεταναστών στην ΕΕ τους πρώτους επτά μήνες του 2018 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως λόγω της μείωσης της μεταναστευτικής πίεσης στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Frontex (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής   Ειδικότερα, καταγράφηκαν συνολικά 73.500 διελεύσεις μεταξύ Ιανουαρίου-Ιουλίου, ενώ μόνο τον μήνα Ιούλιο 14.900, κατά 18% λιγότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με την Frontex, τον τελευταίο μήνα στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές διελεύσεις και ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ισπανία τετραπλασιάστηκε σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φτάνοντας τους 8.800 τον Ιούλιο.

Συνολικά, μέχρι και τον Ιούλιο του 2018, ο αριθμός των διελεύσεων διπλασιάστηκε σε σχέση με ένα χρόνο πριν και έφτασε τις 23.100. Οι αφιχθέντες στην Ισπανία ήταν κυρίως υπήκοοι του Μαρόκου, της Γουινέας και του Μάλι.   Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η Frontex σημειώνει ότι ο αριθμός των διελεύσεων παρέμεινε «χαμηλός» τον Ιούλιο. Ωστόσο, αναφέρεται η ύπαρξη μιας παράλληλης οδού διαμέσου της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπως και διαμέσου της Σερβίας και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπου έχει καταγραφεί αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης.

Στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου τον Ιούλιο καταγράφηκαν 4.000 αφίξεις, 17% λιγότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης των παράνομων διελεύσεων τους τελευταίους μήνες στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν στην εν λόγω διαδρομή τους πρώτους επτά μήνες του έτους αυξήθηκε κατά τρία τέταρτα, φτάνοντας τους 29.500.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ