Γεννηματά: Ανίκανη και αναξιόπιστη η κυβέρνηση στο προσφυγικό

Το hot spot ΒΙΑΛ στη Χίο επισκέφθηκε το Σάββατο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις της κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και αναξιοπιστία, με αποτέλεσμα, όπως είπε, η Χίος και τα άλλα νησιά να έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών και οι νησιώτες μας δεσμοφύλακες».

«Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει λόγο να παραμένει στα νησιά, μετά την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης. Κανένας μάλιστα που δεν μπορεί γρήγορα να επιστραφεί πίσω στην Τουρκία» σημείωσε και προσέθεσε:

«Η διαχείρισή τους σύμφωνα με την συμφωνία, μπορεί να γίνει όχι μόνο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, αλλά από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος. Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση υλοποιεί την συμφωνία τόσο, ώστε να περιορίζει τις ροές προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχει καταντήσει ο κ. Τσίπρας ο πιο πρόθυμος πρωθυπουργός στα κελεύσματα της κ. Μέρκελ. Όμως εδώ οι Έλληνες υποφέρουν, είναι σε απόγνωση και μαζί τους και οι πρόσφυγες».

Η κ. Γεννηματά προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου οι προτάσεις του κόμματος για το προσφυγικό «να γίνουν αποδεκτές και να υλοποιηθούν», ενώ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης των νησιών.