Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Άμεση αποσαφήνιση από τη Frontex των κατηγοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των FT

Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) απαιτεί από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) να προχωρήσει σε άμεσες διευκρινίσεις κατόπιν του άρθρου των Financial Times,  σύμφωνα με το οποίο ο επίσημος ευρωπαϊκός οργανισμός φέρεται να κατηγορεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο ότι «συνεργάζονται με τους διακινητές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ διατύπωσε τις κατηγορίες αυτές σε μια σειρά εμπιστευτικών εκθέσεων, οι οποίες ενώ δεν έχουν κοινοποιηθεί στις οργανώσεις που διεξάγουν θαλάσσιες δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης, γνωστοποιήθηκαν στους δημοσιογράφους.

«Οι κατηγορίες αυτές είναι ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικά επιζήμιες», δήλωσε ο Jens Pagotto, επικεφαλής των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε ήδη ζητήσει την άμεση αποσαφήνιση των κατηγοριών από τη FRONTEX και είμαστε σε αναμονή συνάντησης μαζί τους».

Η αποτυχία της ΕΕ και της υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής να μειώσει τον αριθμό των θανάτων στη θάλασσα οδήγησε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα  και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις να προχωρήσουν σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα δικά τους δεδομένα, παρεμβαίνοντας στη θάλασσα για να αποφευχθεί περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η ανθρωπιστική αυτή δράση δεν είναι η αιτία της προσφυγικής κρίσης, αλλά μια απάντηση σε αυτή. Αν οι ΜΚΟ σταματούσαν τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, το μόνο που θα συνέβαινε θα ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων στη θάλασσα.

Όλες οι διασώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν σε πλήρη συμφωνία με το ναυτικό δίκαιο, τη σύμβαση SOLAS, καθώς και την ιταλική και ευρωπαϊκή νομοθεσία υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ναυτικού Συντονισμού και Διάσωσης (Maritime Rescue Coordination Centre-MRCC) της Ρώμης. Κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί που διασώθηκε από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα παραλήφθηκε στο λιμάνι από την ιταλική και την ευρωπαϊκή συνοριοφύλακή.

«Ο λόγος που υπάρχει το κύκλωμα των διακινητών οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσφέρει ασφαλείς και νόμιμες εναλλακτικές λύσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ψάχνουν ασφάλεια στην Ευρώπη», σημειώνει ο Pagotto. «Εάν υπήρχαν οι εναλλακτικές αυτές θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουν οι άσκοποι θάνατοι στη θάλασσα και να εξαλειφθούν των δίκτυα των διακινητών».