Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φιλοξενούν ευάλωτες οικογένειες στη Σάμο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) στην προσπάθειά τους να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση του hot spot της Σάμου και την ομαλή διαχείριση των προσφύγων στο νησί, προσφέρουν στέγη και φροντίδα σε 85 ανθρώπους, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που ανήκουν σε ευάλωτες οικογένειες (έγκυες γυναίκες, οικογένειες με νεογέννητα, κ.α.) και έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης που τους δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί. Οι οικογένειες αυτές επιλέγονται σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μικρά προσωρινά κέντρα φιλοξενίας και να παρέχουμε φροντίδα στις ευάλωτες οικογένειες που διαμένουν στο νησί μέχρι να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα»,  αναφέρει ο Julien Delozanne, συντονιστής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο. «Με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να μειωθούν οι εντάσεις λόγω του συνωστισμού στο hot spot και να εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση στους περισσότερο ευπαθείς», τονίζει.

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιείται στη Σάμο και το Αγαθονήσι από τον περασμένο Οκτώβριο με 30 Έλληνες και 7 μέλη διεθνούς προσωπικού κατά μέσο όρο. Μέσα σε αυτούς τους 9 μήνες, έχει προσφέρει ιατρική φροντίδα, τροφή, στέγη και είδη πρώτης ανάγκης σε7.700 πρόσφυγες στο Αγαθονήσι, έχει φροντίσει για τη δωρεάν μεταφορά 10.800 προσφύγων από τις ακτές της Σάμου στο κέντρο καταγραφής του νησιού, έχει προσφέρει περίπου 50.000 γεύματα και έχει στηρίξει το τοπικό σύστημα υγείας, σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις και τοπικούς φορείς, προσφέρονταςπρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες και δωρίζοντας στο νοσοκομείο της Σάμου φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό (μικρού μεγέθους) ύψους 7.000 ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε στη Σάμο και η εκστρατεία εμβολιασμούκατά των κοινών παιδικών ασθενειών (τέτανο, κοκίτη, ιλαρά, ερυθρά, ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκο, κ.α.) που οργάνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο hot spot, για 270 παιδιά προσφύγων από 6 μηνών έως 15 ετών.

«Για τις οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά που ταξιδεύουν για μήνες για να καταφέρουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να φτάσουν στην Ευρώπη, όλα είναι πιο δύσκολα», εξηγεί η Σωτηρία Πολίτου, κοινωνική λειτουργός της οργάνωσης. «Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα που οι άνθρωποι αυτοί φιλοξενούνται σε δωμάτια ξενοδοχείων που τους παρέχει η οργάνωση και έχουν όλη τη φροντίδα και την προστασία που δικαιούνται, η κατάστασή τους είναι πολύ καλύτερη. Φροντίζουμε να εξετάζονται ιατρικά  και οργανώνουμε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά σε συνεργασία με ομάδες εθελοντών. Τέλος, είμαστε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς προσπαθώντας να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες  να βρουν κάποιον ξενώνα ή καταυλισμό στην Αθήνα ή την ηπειρωτική χώρα για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου».