Guardian: Xιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι στο κρύο εξαιτίας της κακής οικονομικής διαχείρισης από την Ύπατη Αρμοστεία και την ΕΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και το τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ κατηγορούνται από άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις για κακή διαχείριση των εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τους ευάλωτους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί πλέον στην Ευρώπη, αφήνοντάς τους μάλιστα να κοιμούνται συνθήκες πολικού ψύχους στην Ελλάδα, γράφει ο Guardian.

H ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει την τελική δικαιοδοσία στα θέματα που αφορούν στους προφυγικούς καταυλισμούς, έχει επικριθεί για την αποτυχία της να χρησιμοποιήσει τα περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ της ΕΕ για να επιτελέσει με ικανοποιητικό τρόπο τη βελτίωση των συνθηκών που υπάρχουν στους καταυλισμούς αυτούς, πριν τον ερχομό του χειμώνα. Κανένας δεν έχει αναλάβει το έλεγχο της χρηματοδότησης και τη συνολική διαχείριση των αποφάσεων που αφορούν στους καταυλισμούς, γεγονός που επιτρέπει στα περισσότερα κόμματα να αποστασιοποιούνται από τις ευθύνες που τους αναλογούν.

To τμήμα ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, γνωστό ως Εcho, έχει δόσει από τον Απρίλιο στην Ύπατη Αρμοστεία, πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην προετοιμασία των προσφυγικών καταυλισμών της Ελλάδας για τον χειμώνα, όπου εκτιμάται ότι βρίσκονται εκεί περίπου 50.000 κυρίως Σύριοι πρόσφυγες, μετά την έγκριση των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών που αφορούσαν στη μετανάστευση, τον Μάρτιο. Επιπλέον 24 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην Ύπατη Αρμοστεία για άλλα έργα.

Και οι δύο οργανώσεις κατηγορούνται από άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον τρόπο διαχείρισης των συγκεκριμένων χρημάτων και υποστηρίζουν ότι οι καταυλισμοί θα έπρεπε να έχουν εκκενωθεί πριν χιονίσει στην Ελλάδα.

Εκτός από την παροχή θέρμανσης και ζεστών ρούχων, η Ύπατη Αρμοστεία αναμενόταν να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να μετακινηθούν οι άνθρωποι από τις σκηνές και να οδηγηθούν σε μία επίσημη στέγη, που θα τους παρέχει ζεστό νερό και δάπεδα με μόνωση.

Από τότε που μοιράστηκαν τα χρηματικά κεφάλαια έχουν περάσει μήνες και περίπου οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλες στέγες πριν μπει ο χειμώνας. Από τους 45 προσφυγικούς καταυλισμούς που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτοί από την αρχή του μήνα, ο Guardian επισκέφτηκε τουλάχιστον τους 15 την περίοδο μάλιστα που σημειώθηκαν οι πρώτες χιονοπτώσεις στις αρχές του Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία παραδέχθηκε όπτι γνωρίζει οτί μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί από τις σκηνές μόνο οι πρόσφυγες από οκτώ καταυλισμούς.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας, που προωθήκε και από την Echo, τα δύο θερμικά όργανα χαιρέτιζαν της επιτυχία του έργο τους κατά την χειμωνιάτικη περίοδο. Στις αρχές του Δεκεμβρίου η ΕΕ, ως εκ τούτου, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αρκετά ασφαλές μέρος ώστε να επιστρέφουν εκεί οι πρόσφυγες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά οι ανεξάρτητες ομάδες παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες λένε ότι η Echo και η Ύπατη Αρμοστεία αγνοούν τη βαρβαρότητα της κατάστασης. Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Loic Jaeger, χαρακτήρισε την κατάσταση ως μία απλή αποτυχία.

«Είμαστε εξοργισμένοι με τις θετικές ανακοινώσεις (από την Ύπατη Αρμοστεία και την ΕΕ) που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είπε ο Jaeger, λίγο πριν τις 9 Δεκεμβρίου, όταν η Ύπατη Αρμοστεία άρχισε να παραδέχεται τα λάθη που έγιναν.

Ο Jaeger είπε: «Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι πλέον υπάρχει μία προθυμία, δεδομένου ότι διατέθηκε και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την αντιμετώπη της κατάστασης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και αυτός ήταν ο λόγος που τα πράγματα παρουσιάστηκαν ότι βαίνουν καλώς. Όμως δεν είναι έτσι. Στα νησιά είμαστε προς το παρόν εντάξει γιατί δεν έχει χτυπήσει ακόμα ο χειμώνας. Σε ορισμένα όμως μέρη της βόρειας Ελλάδας υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται σε σκηνές οι οποίες βρίσκονται μέσα στο χιόνι».

Και πρόσθεσε: «Τι γίνεται με όλα αυτά τα χρήματα; Yπάρχει κάποιος έλεγχος; Πού είναι η έκθεση της ΕΕ ή της Ύπατης Αρμοστείας για τον απολογισμό της κατάστασης; Πού είναι η διαφάνεια; Yπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε αυτά που ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει και σε αυτά που έχουν γίνει στην πραγματικότητα».

Σε τρία από τα στρατόπεδα που επισκέφτηκε ο Guardian οι πρόσφυγες που έχουν αποκτήσει τρία νεογέννητα μωρά παραδέχονται ότι τα παιδιά τους είναι καταδικασμένα από τις συνθήκες. «Κάνει πολύ κρύο εδώ για ένα μωρό», δήλωσε η Σόνια, μία 17χρονη Συριο – Κούρδισσα, η οποία κατάφερε να φέρει πρόωρα το παιδί της στον κόσμο όταν έπεσε το πρώτο χιόνι στη Θεσσαλονίκη.

Μετά από αίτημα του Guardian, η Ύπατη Αρμοστεία και η ΕΕ δημοσίευσαν μία ανάλυση των δαπανών τους για το χειμώνα. Περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τις σκηνές σε πιο επίσημες στέγες, αλλά περίπου 20.000 εξακολουθούν να παραμένουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Αξιωματούχοι κι από τα δύο θεσμικά όργανα έχουν κατηγορηθεί ότι απέτυχαν να διασφαλίσουν τη φιλοξενία των προσφύγων στην Ελλάδα, δεδομένης τις ανεπάρκειας των διαθέσιμων ταμείων του ελληνικού Δημοσίου