Τις μαρτυρίες τους για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου μετέφεραν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δύο ερευνήτριες της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) προειδοποιώντας μάλιστα ότι η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.

Η Έυα Κοσσέ, ερευνήτρια της οργάνωσης στην Ελλάδα ανέφερε ότι η κατάσταση στην Μόρια είναι πιο άσχημη από ποτέ και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, που βρίσκονται εγκλωβισμένα εκεί. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η κατάσταση είναι, πραγματικά, πάρα πολύ άσχημη στα νησιά και ειδικά στη Λέσβο. Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν προστασία και ασφάλεια, είναι παγιδευμένοι σε επιδεινούμενες συνθήκες μέσω ενός κύματος νέων αφίξεων, που αποτελούνται, κυρίως, από γυναίκες και παιδιά» είπε η κυρία Κοσσέ και σημείωσε ότι από τα σχεδόν 5.000 άτομα που διαβιούν στο κέντρο η πλειονότητα είναι παιδιά.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η πιο ανησυχητική διαπίστωση σχετίζεται με την απόγνωση που επικρατεί στο κέντρο. «Η πολιτική περιορισμού στα νησιά, προκειμένου να εφαρμοσθεί η συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Στην ουσία, δημιουργεί ψυχικά προβλήματα» ανέφερε και σημείωσε ότι οι άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι μέσα στη Μόρια καθώς το κέντρο είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενεί μέχρι 2.000 άτομα.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μόρια και η Εμίνα Κεριμόβιτς, Ερευνήτρια για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ψυχοκοινωνικές αναπηρίες. «Υπάρχουν γυναίκες, άντρες και παιδιά που υφίστανται απίστευτο άγχος, το οποίο υπερβαίνει την δυνατότητα των ανθρωπίνων ορίων, όσο αναφορά την αντιμετώπιση» τόνισε η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σημείωσε ότι σχεδόν 5.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στη Μόρια χωρίς αξιοπρεπή πρόσβαση σε σωστό καταφύγιο, νερό, υγιεινή  ή προστασία.

Ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές για το γεγονός ότι δεκάδες άτομα, πολλά εκ των οποίων είναι παιδάκια στριμώχνονται σε μικροσκοπικά αντίσκηνα ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι όταν βρέχει τα αντίσκηνα μπάζουν νερό, βρέχονται οι κουβερτούλες των παιδιών και οι πρόσφυγες οδηγούνται σε απόγνωση. «Δεν υπάρχει νερό στη Μόρια και ο κόσμος έχει πρόσβαση στο νερό μόνο τρεις φορές την ημέρα για 30ή 40 λεπτά» ανέφερε η ερευνήτρια. Χαρακτήρισε, μάλιστα, σοκαριστικό το ότι συναντά κανείς πολλούς ανθρώπους με αναπηρία αν και η Μόρια δεν είναι προσβάσιμη σε άτομα με αναπηρία. «Γι’ αυτούς κυριολεκτικά δεν υπάρχει η παραμικρή πρόσβαση στα ντους ή στις τουαλέτες, που είναι απολύτως απροσπέλαστες» σημείωσε.