H μη κερδοσκοπική οργάνωση The HOME Project (www.homeproject.org) που προσφέρει υποστήριξη και προστασία σε ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, ανακοίνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά την παροχή 18 υποτροφιών πλήρους φοίτησης στο American Community Schools (ACS Athens) για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται με τη συμβολή του Ιδρύματος Shapiro, (www.theshapirofoundation.org) που συστάθηκε το 2001 με σκοπό την υποστήριξη προσφύγων. Το Ίδρυμα αποτελεί στενό συνεργάτη και πολύτιμο υποστηρικτή των δράσεων της The ΗΟΜΕ Project καθώς έχει ήδη χορηγήσει αντίστοιχο αριθμό υποτροφιών για το έτος 2018- 2019 και επιπλέον έχει στηρίξει τη δημιουργία και λειτουργία νέου ξενώνα για ασυνόδευτα κορίτσια και ανήλικες μητέρες με τα μωρά τους.

Το ACS Athens (www.acs.gr) παρέχει το εκπαιδευτικό πλαίσιο και περιεχόμενο καθιστώντας εφικτή αυτή την εκπαιδευτική ευκαιρία. Το ACS Athens και η The HOME Project συνεργάζονται από το 2016 μέσα από το “Youth to Youth”, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Το πρόγραμμα ενθαρρύνει εκπαιδευτικές εμπειρίες και προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση απαντώντας στις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αθήνα, με ένα μαθησιακό μοντέλο που υλοποιείται από μαθητή προς μαθητή. Μέσα από την εκμάθηση ελληνικών, αγγλικών, μαθηματικών, θεάτρου, εικαστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων τα παιδιά που φροντίζει η The HOME Project συνδέονται με τους μαθητές του ACS Athens δημιουργώντας μία μοναδική εκπαιδευτική κοινότητα.

Η Σοφία Κουβελάκη, Γενική Διευθύντρια της Τhe HOME Project, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη και ουσιαστική στήριξη του έργου μας το Ίδρυμα Shapiro, που μας επιτρέπει να παρέχουμε ένα ολιστικό πλαίσιο παιδικής προστασίας σε ασυνόδευτα παιδιά με τη μόρφωση να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για ίσες ευκαιρίες και κοινωνική ενσωμάτωση. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με το ACS Athens που ενώνει τις δυνάμεις του με το Ίδρυμα Shapiro για να υποστηρίξουν τα παιδιά που φροντίζουμε».

Ο Ed Shapiro, Διαχειριστής του Ιδρύματος Shapiro τόνισε: «Είναι τιμή για την οικογένειά μου να συνεχίζει να υποστηρίζει το πρόγραμμα υποτροφιών της The HOME Project με το ACS Athens. Είχαμε συχνή ενημέρωση για την πρόοδο των μαθητών αυτή τη χρονιά και χαιρόμαστε που είμαστε σε θέση να τους δώσουμε την ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, αλλά και να δημιουργήσουμε θέσεις για νέους μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά».

O Δρ. Στέφανος Γιαλαμάς, Πρόεδρος του ACS Athens πρόσθεσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα πρέπει να προετοιμάζουν τους μαθητές ώστε να αλλάζουν την κοινωνία ως αρχιτέκτονες των γνώσεών τους, καθοδηγούμενοι από ήθος».

Η The HOME Project βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση χορηγιών και υποστήριξης προκειμένου να συμβάλλει στην καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Ε.Κ.Κ.Α 15.05.19) περισσότεροι από 1.920 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται έξω από ένα σύστημα προστασίας ζώντας στο δρόμο, σε κέντρα κράτησης, σε αστυνομικά τμήματα και καταυλισμούς.

Όλες οι δωρεές που προσφέρονται στη The HOME Project παρέχονται απευθείας σε ανήλικους πρόσφυγες βοηθώντας τους να είναι ασφαλείς, να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και ρούχα, να έχουν ένα σπίτι και να ενσωματώνονται στην κοινωνία. Κάθε υποστήριξη γίνεται δεκτή με μεγάλη ευγνωμοσύνη και η The HOME Project συνεχίζει να αναζητά και να συγκεντρώνει κάθε μορφής δωρεά και βοήθεια που έχει άμεση, θετική και διαρκή επίδραση στη ζωή των ασυνόδευτων ανηλίκων και όλων εκείνων που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.