Ιταλία: Πράσινο φως για παραμονή των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη χώρα

Σε μία πρωτόγνωρη για την ΕΕ κίνηση, το ιταλικό κοινοβούλιο «πέρασε» νόμο που επιτρέπει σε προσφυγόπουλα, που έχουν φτάσει στη χώρα ασυνόδευτα να παραμείνουν στη χώρα και να γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσής τους σταδιακά στην κοινωνία.

«Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Μια πολιτισμένη επιλογή για την προστασία και την ενσωμάτωση του ασθενέστερου» έγραψε ο Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι σε ανάρτησή του στο twitter. ”Parlamento ha approvato legge per stranieri non accompagnati Una scelta di civiltà per la tutela e l’integrazione dei più deboli”

Αποτέλεσμα εικόνας για ασυνοδευτα ανηλικα

Ο νόμος αυτός, ο πρώτος μεταξύ χωρών της ΕΕ, έρχεται να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης θεσμοθετημένης προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά που είναι πρόσφυγες, ιδιαίτερα μετά την αναφορά του ΟΗΕ ότι μόνο το 2016, αυξήθηκε κατά 20% το ποσοστό θανάτου των παιδιών από τη Συρία.

Η UNICEF από την άλλη ανακοίνωσε ότι 652 προσφυγόπουλα από τη Συρία σκοτώθηκαν στη χώρα το 2016, από τα οποία τα 255 κοντά σε σχολεία.

«Τα πιο ευάλωτα από τα παιδιά της Συρίας είναι τα 2,8 εκατομμύρια απο αυτά που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, τα οποία είναι τελείως ξεκομμένα από κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι σχεδόν 6 εκατ. παιδιά εξαρτώνται αποκλειστικά από ανθρωπιστική βοήθεια και εκατομμύρια άλλα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με 2,3 εκατ. από αυτά να έχουν γίνει πρόσφυγες σε Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο και Ιράκ.