Περίπου 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σήμερα σε επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων αυτό το Σαββατοκύριακο σε 3.400, ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, που συντονίζει τις επιχειρήσεις σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν σήμερα Κυριακή είχαν φύγει από τη Λιβύη στοιβαγμένοι σε 8 φουσκωτές λέμβους και δύο αλιευτικά σκάφη.

Πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής και του λιμενικού σώματος της Ιταλίας, ένα βρετανικό πλοίο, που συμμετέχει στην επιχείρηση της ΕΕ κατά των διακινητών Σοφία, ένα πολεμικό πλοίο από την Ιρλανδία και πολλά σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Επιπλέον, το πλοίο Aquarius, που έχουν ναυλώσει οι οργανώσεις SOS Mediterranée και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) διέσωσε 252 ανθρώπους, μεταξύ αυτών γυναίκες και τρία μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι που διασώθηκαν το Σάββατο από 18 σκάφη μεταφέρονται στην Ιταλία όπου αναμένεται να αφιχθούν αύριο Δευτέρα σε λιμάνια της Σικελίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή το πρωί, στην χώρα έχουν φθάσει 124.500 άνθρωποι από τις αρχές του έτους, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να προέρχεται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Την ίδια περίοδο το 2015, ο αριθμός των αφιχθέντων ήταν 122.000.