Οι κάτοικοι της Πρέσπας «αγκάλιασαν» τους πρόσφυγες που συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα

A young girl holding dolls poses on the railroad tracks near a makeshift camp for migrants and refugees near the village of Idomeni, not far from the Greek-Macedonian border, on May 2, 2016. Some 54,000 people, many of them fleeing the war in Syria, have been stranded on Greek territory since the closure of the migrant route through the Balkans in February. More than 10,000 are in the overcrowded camp in Idomeni, separated from Macedonia with a double barbed wire fence. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

«Τα σύνορα δεν είναι ποινή, είναι τιμή» έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, όταν γνώρισε από κοντά τους κατοίκους της Πρέσπας και φαίνεται πως είχε δίκιο. Οι λιγοστοί κάτοικοι της ακριτικής περιοχής δεν χρειάστηκαν πολλές κουβέντες για να «ξετυλίξουν» τα αισθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, όταν πρόσφυγες μετανάστες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία, προσπαθώντας να φτάσουν στο Βροντερό, στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν για τυπικό έλεγχο ένα αυτοκίνητο βαν, όπου εντόπισαν στοιβαγμένους στο πίσω μέρος του οχήματος 22 Σύριους και επτά Ιρακινούς πρόσφυγες. Ανάμεσά τους ήταν και 11 παιδιά, ηλικίας από δύο έως επτά ετών. Το αυτοκίνητο οδηγούσε Σύριος πρόσφυγας, έφερε ελληνικές πινακίδες και -σύμφωνα με την αστυνομία- δεν ήταν προϊόν κλοπής.

Μόλις το γεγονός έγινε γνωστό στον Άγιο Γερμανό και στον Λαιμό σήμανε συναγερμός. Οι πρόσφυγες, μετά την καταγραφή τους στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Γερμανού μεταφέρθηκαν αμέσως στο Πατουλίδειο γυμναστήριο, όπου οι κάτοικοι ετοίμασαν συσσίτιο, με φρέσκο γάλα από τα ζώα τους. Την ίδια στιγμή, άλλοι ετοίμαζαν το βραδινό φαγητό στις κουζίνες τους, ενώ άλλοι μετέφεραν στρώματα και σκεπάσματα για την διανυκτέρευσή τους.

Ρόλο συντονιστή αλλά και εθελοντή στην όλη προσπάθεια ανέλαβε και ο δήμαρχος της Πρέσπας, Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο οποίος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε: «κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για την φιλοξενία των προσφύγων και των παιδιών τους και είμαι περήφανος που οι δημότες της Πρέσπας έκαναν αυτό που έπρεπε χωρίς ενδοιασμούς».

Το πρωί, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο της αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας και σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας θα επιστρέψουν σε κάποιους από τους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)