Πολλά προσφυγόπουλα έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα σε ένα είδος κώματος, προειδοποιούν γιατροί που γνωρίζουν την κατάσταση, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τα όσα συμβαίνουν στο Ναούρου ως βασανιστήρια. Παρά τις πιέσεις και τις καταγγελίες η αυστραλιανή κυβέρνηση εμφανίζεται προς το παρόν ανυποχώρητη μπροστά τα αιτήματα για άμεση μεταφορά των ανήλικων προσφύγων από το Ναούρου στην Αυστραλία.

Ανάμεσα στα ανήλικα προσφυγόπουλα που υποφέρουν στο Ναούρου είναι και η επτάχρονη Αχούρα από το Ιράν. «Θέλω να πάω κάπου που να είναι ωραία, αλλά είμαστε παγιδευμένοι εδώ επί πέντε χρόνια και πέντε μήνες. Πεθαίνουμε εδώ. Θέλω να πάω σε ένα πάρκο, στον κινηματογράφο. Βλέπω εφιάλτες εδώ», λέει.

Αποτέλεσμα εικόνας για ναουρου αυστραλια refugees

Η μικρή Αχούρα είχε εγκαταλείψει με την οικογένειά της το Ιράν από τον φόβο διώξεων και βίας στην πατρίδα τους. Ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο τόλμησαν το άκρως επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα προς την Αυστραλία. Όμως η γραμμή της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι σκληρή. Σε κανέναν αιτούντα άσυλο που επιχειρεί να φθάσει μέσω θαλάσσης με παράτυπο τρόπο στην Αυστραλία δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στην ηπειρωτική χώρα. Αντ’ αυτού όλοι οδηγούνται σε κέντρα κράτησης όπως στο Ναούρου ή άλλα νησιά της περιοχής. Παιδάκια όπως η επτάχρονη Αχούρα παίρνουν ακόμη και αντικαταθλιπτικά για να αντεπεξέλθουν στη βασανιστική καθημερινότητα.

Two year old George, who was born in detention on Nauru

Στο μεταξύ ένα πλατύ μέτωπο ανθρωπιστικών οργανώσεων, οργανώσεων για τα δικαιώματα των παιδιών, ομάδων αρωγής και εκκλησιαστικών οργανώσεων εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους κατά της πολιτικής των κέντρων κράτησης σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ακόμη και παιδιά από την Αυστραλία διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στους δρόμους της Μελβούρνης, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει τους πρόσφυγες συνομηλίκους τους μακριά από το Ναούρου.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Αυστραλία σημαίνουν συναγερμό. «Πολλά παιδιά πάσχουν από τραυματικό σύνδρομο απομόνωσης, ζουν σε μια ημικωματώδη κατάσταση, δεν μπορούν ούτε να φάνε, ούτε να πιούνε, ούτε να μιλήσουν», λέει ο Πολ Μακφάν, επικεφαλής της οργάνωσης στη χώρα.

Παρά τις εντεινόμενες διαμαρτυρίες για τις δραματικές συνθήκες για τους πρόσφυγες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν αυτόν τον μήνα κατ’ εντολή της αυστραλιανής κυβέρνησης να εγκαταλείψουν το Ναούρου.