Μία νέα δομή στην Παιανία για ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών εγκαινίασε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ο συγκεκριμένος χώρος στο παρελθόν λειτουργούσε ως ίδρυμα και τώρα επαναλειτουργεί αφού έχει παραχωρηθεί στους γιατρούς του κόσμου.

Το κέντρο προστασίας ασυνόδευτων θα υποδεχθεί περίπου 100 παιδιά για τα οποία θα απασχολούνται 37 άτομα.

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους υπάρχουν δωμάτια με κουκέτες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν από 4 έως 6 παιδιά και μέχρι στιγμής δεν θυμίζει σε τίποτα ο συγκεκριμένος χώρος τα κέντρα κράτησης στα οποία διέμεναν μέχρι στιγμής.

Συνολικά στην Ελλάδα ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών αγγίζει τα 2200. Από αυτά τα 1200 βρίσκονται σε hot spot και τα υπόλοιπο 1000 σε διάφορες άλλες δομές.

Τα παιδιά θα παραμείνουν στη δομή της Παιανίας μέχρι και την ενηλικίωση τους και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κύριος Μουζάλας «οι ξενώνες για τα ασυνόδευτα έχουν να κάνουν με ένταξη. Στην ενηλικίωση τους θα εξεταστεί αίτημα ασύλου».

Την ίδια ώρα ο ΔΟΜ έχει αναλάβει τη μεταφορά των παιδιών σε σχολείο στην περιοχή του Ελληνικού ενώ έχει φροντίσει και για την αγορά των σχολικών τους ειδών.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έσπασε χθες ένα παγκόσμιο ρεκόρ καθώς μέσα σε διάστημα πέντε μηνών από την διάλυση της Ειδομένης τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν στα σχολεία της ενδοχώρας.

Όσον αφορά τα παιδιά που βρίσκονται στη νησιωτική Ελλάδα ξεκαθάρισε πως ο πληθυσμός εκεί είναι προς μετακίνηση και είτε θα έρθουν στην ενδοχώρα είτε θα φύγουν για Τουρκία.