Νικήτας Κακλαμάνης: Κωλυσιεργία στην καταγραφή των ΜΚΟ για το προσφυγικό

Σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με βαρύτατες καταγγελίες σε εμπιστευτική έκθεση της Frontex, ζητά ο βουλευτής από τον Γιάννη Μουζάλα.

Σοβαρότατες καθυστερήσεις στη διαδικασία καταγραφής των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης στο Εθνικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καταλογίζει στην κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, παρά την πληθώρα όπως υπογραμμίζει δημοσιευμάτων για ύποπτες κινήσεις ορισμένων εξ αυτών των οργανώσεων.

Με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο κος Κακλαμάνης αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, σχετικά με βαρύτατες καταγγελίες στις οποίες – όπως γράφει – προέβη η Frontex εναντίον Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων μέσω εμπιστευτικής έκθεσης που συντάχθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης επισημαίνει ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα η έκθεση της Frontex αναφέρει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ.

Παράλληλα ο Νικήτας Κακλαμάνης τονίζει πως την περασμένη εβδομάδα, νεότερη έκθεση της Frontex κάνει λόγο για την πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

«Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη καθώς μόλις τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 5-12-2016 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η πρώτη Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεως προς ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης για να προβούν στην εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων», σημειώνει ο κος Κακλαμάνης, ζητώντας σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ροή ανησυχητικών πληροφοριών.

«Έχει διαπιστωθεί από πλευράς Υπουργείου συνεργασία δουλεμπόρων με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη χώρα μας», ρωτά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζητά παράλληλα ενημέρωση σχετικά με τα αίτια της πολύμηνης καθυστέρησης για την πρόσκληση εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο όπως και στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό και τον τίτλο των ΜΚΟ που έχουν καταγραφεί έως σήμερα, καθώς και πόσες εξ αυτών έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα
ΘΕΜΑ: Βαρύτατες καταγγελίες εναντίον Μ.Κ.Ο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Financial Times» η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων γνωστή και ως Frontex, προέβη τις προηγούμενες ημέρες σε βαρύτατες καταγγελίες εναντίον Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων μέσω εμπιστευτικής έκθεσης που συντάχθηκε τον προηγούμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η Frontex στην έκθεσή της αναφέρει πως: «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των Μ.Κ.Ο.». Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, νέα έκθεση της Frontex κάνει λόγο για την πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Με βάση λοιπόν και τις τελευταίες εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, αναγκάζομαι να επανέλθω για πολλοστή φορά στο θέμα των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως από τις 24-11-2015 με την υπ. αριθμόν πρωτοκόλλου 1373 Ερώτησή μου σας είχα ρωτήσει πόσες και ποιες Μ.Κ.Ο. δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου σχετιζόμενες με την υποδοχή, καταγραφή, περίθαλψη, στέγαση και γενικά φροντίδα μεταναστών και προσφύγων αλλά και ποιες απ΄αυτές είναι πιστοποιημένες και από ποια αρχή. Στη συγκεκριμένη ερώτηση μου απαντήσατε πως το Υπουργείο προκειμένου να υλοποιήσει τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής καθώς και τις υπηρεσίες ασυνόδευτων ανηλίκων συνεργάζεται με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Έπειτα, επανήλθα μέσω Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στις 11-2-2016 στην οποία σας ζητούσα εκ νέου ενημέρωση για τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, τον αριθμό τους αλλά και την πιστοποίησή τους. Στην συγκεκριμένη Επίκαιρη Ερώτηση μου απαντήσατε πως: «Έχουμε φτιάξει μία επιτροπή όπου συμμετέχει το Λιμενικό και η Αστυνομία, συμμετέχει το Υπουργείο μου, ο ιατρικός σύλλογος της περιοχής. Έχουμε εφοδιάσει με ενιαία φόρμα, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί και να δοθούν στοιχεία από όλες τις οργανώσεις. Μέσω του Υπουργείο Εξωτερικών έχουμε στείλει αυτές τις φόρμες σε όλες τις πρεσβείες και έχουμε δηλώσει στα αντίστοιχα Υπουργεία των άλλων χωρών, ότι ουδείς πλέον δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αν δεν διαπιστευθεί, εάν δεν κάνει, δηλαδή, το αυτονόητο, αυτό που κάνω εγώ όταν πάω στην Ουγκάντα». Εν συνεχεία μέσω νέας Επίκαιρης Ερώτησης σας ζητούσα να ενημερώσετε για το ποια είναι τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που είχατε προαναγγείλει για την καταγραφή των Μ.Κ.Ο. Στη συνεδρίαση λοιπόν της 18/4/2016 αναφέρατε πως: «Όπως σας είχα υποσχεθεί στη Βουλή –και τα χρωστάω στον κ. Κακλαμάνη-, μπορώ να σας τα διαβάσω: Δημιουργούμε πλήρες σύστημα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Μπαίνουν σε τάξη τα πράγματα. Στήνουμε επιτροπή στη Μυτιλήνη πρώτη φορά, μετά στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο. Καταγράφονται οι ΜΚΟ. Ξεπετιέται –είναι αδόκιμη λέξη- το σκάρτο υλικό, το οποίο είτε δεν βοηθάει είτε βοηθάει εκ του πονηρού….».

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη καθώς οκτώ μήνες αργότερα και μόλις τις προηγούμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 5-12-2016 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η πρώτη Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεως προς ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης για να προβούν στην εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις καταγγελίες της Frontex αλλά και την απίθανη κωλυσιεργία από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την καταγραφή των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης στο Εθνικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γεννώνται ερωτήματα σχετικά με τη δράση δουλεμπόρων και την τυχόν συνεργασία τους με Μ.Κ.Ο. στη χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Έχει διαπιστωθεί από πλευράς Υπουργείου συνεργασία δουλεμπόρων με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη χώρα μας;

-Γιατί καθυστέρησε επί τόσους μήνες να εκδοθεί η Ανοιχτή Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεως σε ελληνικές και ξένες Μ.Κ.Ο προκειμένου να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;

-Πόσες και ποιες Μ.Κ.Ο. έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στο Εθνικό Μητρώο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;

-Πόσες Μ.Κ.Ο. έχουν κριθεί ακατάλληλες καθώς όπως και εσείς παραδεχθήκατε αδόκιμα στη Βουλή χαρακτηρίστηκαν ως «σκάρτο υλικό» και ως εκ τούτου τις έχετε απαγορεύσει να δραστηριοποιούνται στη χώρα για το μεταναστευτικό ;