Ο 10χρονος ”Πικάσο” Farhad Νούρι του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων της Σερβίας

Ένα 10χρονο προσφυγόπουλο στο Βελιγράδι έχει κερδίσει το παρατσούκλι “μικρός Πικάσο” χάρη στο εκπληκτικό ταλέντο του στη ζωγραφική.

Έχει ταξιδέψει από το Αφγανιστάν σε Ελλάδα, Τουρκία και Σερβία και όπου βρέθηκε έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι “μικρός Πικάσο”.

Ο 10χρονος πρόσφυγας Farhad Νούρι διαμένει σήμερα μαζί με τα δύο μικρότερα αδέλφια και τους γονείς του σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Βελιγράδι, όπου η οικογένειά του έχει αιτηθεί επίσημα για άσυλο. Μεγάλο μέρος του χρόνου του, κατά τα ταξίδια και την παραμονή του στα διάφορα hot spots προσφύγων, το πέρασε ζωγραφίζοντας.

Το παρατσούκλι του προέκυψε από τη μεγάλη αγάπη που τρέφει για τον Πάμπλο Πικάσο: “Ήμουν στην Τουρκία, ήμουν στην Ελλάδα. Στο κέντρο εδώ μου αρέσει να ζωγραφίζω, μου αρέσει να σχεδιάζω τα συναισθήματα και τα πρόσωπά μου” είπε ο Νούρι στο πρακτορείο Associated Press.

Τα έργα που φιλοτεχνεί το μικρό αγόρι κυμαίνονται από τοπία και κάστρα παραμυθιών μέχρι πορτραίτα συγγενών, φίλων και διάσημων προσωπικοτήτων όπως η Αντζελίνα Τζολί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Έχει κάνει μια προσωπογραφία του Σαλβαδόρ Νταλί, αλλά όχι ακόμα του Πικάσο. “Μια μέρα θα τον σχεδιάσω και αυτόν” δεσμεύτηκε ο Νούρι για τον “συνονόματό” του.