Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για κορίτσια από την υποσαχάρια Αφρική που δεν έχουν τα 100-150 ευρώ που τους ζητούν οδηγοί-διακινητές για να περάσουν τα σύνορα Ιταλίας- Γαλλίας.

Ως αντάλλαγμα για το σεξ, οι διακινητές τους παρέχουν εκτός από τη μεταφορά, τροφή και στέγη.

Η οργάνωση αναφέρει πως έχει αποδείξεις για πολλές συγκεκριμένες περιπτώσεις.    «Πρόκειται για πολύ νεαρά, ευάλωτα κορίτσια που είναι ανάμεσα στο τεράστιο αόρατο κύμα των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ιταλίας και θέλουν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους στην Ευρώπη. Τους στερείται το δικαίωμα να ταξιδέψουν νόμιμα και με ασφάλεια» λέει η διευθύντρια του ιταλικού προγράμματος της Save the Children Ραφαέλα Μιλάνο.

Πρόσθεσε πως τα κορίτσια αυτά είναι εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους και πολύ υποτιμητικές συμπεριφορές από τους διακινητές. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στη συνοριακή πόλη Ventimiglia, που θεωρείται σημαντικό κέντρο διέλευσης για τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Γαλλία. Μετά την εκκαθάριση ενός αυτοσχέδιου καταυλισμού, η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς τα παιδιά μετανάστες αναγκάζονται να ζουν στους δρόμους σε «υποβαθμισμένες, δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες».

Ωστόσο, τα παιδιά μετανάστες πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Σαρδηνίας, καθώς και των περιοχών του Veneto, Abruzzo και Marche.