Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ξεκίνησε την Παγκόσμια Περιοδεία της εκστρατείας #WithRefugees την Παρασκευή 6 Απριλίου 2018 με μια μέρα γεμάτη από αθλητικές εκδηλώσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Za’atari της Ιορδανίας.

Η Παγκόσμια Περιοδεία #WithRefugees, που θα διαρκέσει ως την 1η Οκτωβρίου, περιλαμβάνει δεκάδες δημόσιες εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και την παρακίνηση σε περισσότερες πρωτοβουλίες για τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να τραπούν σε φυγή λόγω των συρράξεων ή των διώξεων.

Οι εκδηλώσεις στον καταυλισμό Za’atari της Ιορδανίας, όπου διαμένουν περίπου 79.000 Σύροι πρόσφυγες, πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την οργάνωση Peace and Sport («Ειρήνη και Αθλητισμός») με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.

Άλλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της περιοδείας αυτής  περιλαμβάνουν μια επίδειξη μόδας στο Σικάγο με υφάσματα φτιαγμένα από πρόσφυγες στην Κένυα, έναν αγώνα ποδοσφαίρου προσφύγων στην Ιρλανδία, μια έκθεση φωτογραφίας στο Παρίσι, μια εβδομάδα εκδηλώσεων στο νησί Jeju στη Νότια Κορέα και αγώνες και εργαστήρια τζούντο στη Νότια Αφρική. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου στην τελετή απονομής του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν στη Γενεύη.

«Λαμβάνοντας δράση, ο κόσμος μπορεί να δείξει την αλληλεγγύη του και το ενδιαφέρον του για τους πρόσφυγες. Κάθε ατομική πράξη μετράει», λέει η επικεφαλής του τμήματος Εκστρατειών, Εκδηλώσεων και Πρέσβεων Καλής Θέλησης της Υ.Α. Leigh Foster.

«Η εκστρατεία #WithRefugees έχει αποτελέσει αφορμή για την ανάληψη δράσεων, την καινοτομία και την έκφραση αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες παγκοσμίως – γεγονός που δείχνει ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά για τις οικογένειες που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή.»

Στον καταυλισμό Za’atari, η μέρα θα ξεκινήσει με μια λαμπαδηδρομία νεαρών προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με αναπηρία, στην οποία καθένας θα κρατάει τη δάδα για 150 με 200 μέτρα σε μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεργαστούμε με την Υ.Α. για την έναρξη της Παγκόσμιας Περιοδείας #WithRefugees. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μέσο για να επουλώσει τραύματα, να φέρει μια αίσθηση κανονικότητας και να στηρίξει προγράμματα κοινωνικής ένταξης για τους πρόσφυγες στις κοινότητες υποδοχής και τους καταυλισμούς», αναφέρει ο Joel Bouzou, πρόεδρος και ιδρυτής της οργάνωσης Peace and Sport.

Οι εκδηλώσεις στον καταυλισμό Za’atari στηρίζουν πέρα  από την εκστρατεία #WithRefugees της Υ.Α. και την πρωτοβουλία «Λευκή Κάρτα» της οργάνωσης Peace and Sport, η οποία ενθαρρύνει τον κόσμο να ανεβάσει τη φωτογραφία του κρατώντας μια λευκή κάρτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει τη δέσμευσή του στις προσπάθειες ειρήνευσης παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Περιοδεία αλληλεγγύης αποτελεί βασικό  κομμάτι της εκστρατείας #WithRefugees το 2018. Από την έναρξή της το 2016, η εκστρατεία έχει καταγράψει πάνω από 18 εκατομμύρια δράσεις για τους πρόσφυγες, συγκεντρώνοντας παράλληλα σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές σε μια έκκληση για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να ζουν με ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να συντηρούν την οικογένειά τους.

 Παγκόσμια Περιοδεία #WithRefugees

Λίστα με τις μέχρι στιγμής εκδηλώσεις

Σχετικά με την Εκστρατεία #WithRefugees (Μαζί με τους Πρόσφυγες)

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εγκαινίασε την εκστρατεία #WithRefugees το 2016, σε μια περίοδο που οι αριθμοί των εκτοπισθέντων λόγω του πολέμου είχαν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ παράλληλα αυξάνονταν τα επίπεδα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Η Εκστρατεία προσπαθεί να αναδείξει την παγκόσμια στήριξη του κόσμου απέναντι στις οικογένειες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και απευθύνει έκκληση για να μπορέσουν όλοι οι πρόσφυγες να ζουν με ασφάλεια, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να συντηρούν την οικογένειά τους.

Σχετικά με τον προσφυγικό καταυλισμό Zaatari

Ο καταυλισμός Za’atari, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία, αποτελεί σήμα κατατεθέν του εκτοπισμού των Σύρων σε όλη τη Μέση Ανατολή μετά τη δημιουργία του το 2012. Η εξέλιξη του καταυλισμού από έναν μικρό αριθμό σκηνών σε έναν αστικό οικισμό περίπου 79.000 ανθρώπων αντανακλούσε εκείνη την περίοδο τις ανάγκες και τις ελπίδες όσων διέμεναν εκεί καθώς και ένα μεταβατικό στάδιο προς μια πλατφόρμα παροχής βοήθειας που να είναι πιο προβλέψιμη, αποδοτική και συμμετοχική. Σε αυτή περιλαμβάνεται ένα δίκτυο οικιακής κατανομής ηλεκτροδότησης που παρέχεται μέσω του μεγαλύτερου σταθμού ηλιακής ενέργειας που έχει δημιουργηθεί ποτέ σε προσφυγικό καταυλισμό, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2017. Η άτυπη αγορά του καταυλισμού, που αντικατοπτρίζει τις έντονες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των λαών της Βόρειας Ιορδανίας και της Νότιας Συρίας, περιλαμβάνει περίπου 3.000 πρόχειρα μαγαζιά και επιχειρήσεις.