Το πρόγραμμα εμβολιασμών για τα παιδιά που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών έχει καλύψει μέχρι σήμερα δέκα νοσήματα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας. Από τον Μάρτιο του 2016 έγιναν περισσότερα από 30.000 εμβόλια, ενώ εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί οργανώθηκαν στους χώρους διαμονής προσφύγων και μεταναστών με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού, με τον συντονισμό και την εποπτεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών προτεραιότητας εφαρμόστηκε σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας και η εκτιμώμενη εμβολιαστική κάλυψη (με την πρώτη δόση εμβολίου) των παιδιών της κατάλληλης για το κάθε εμβόλιο ηλικίας είναι: 83% για Ιλαρά-Ερυθρά-Παρωτίτιδα, 82% για Διφθερίτιδα-Τέτανο-Κοκκύτη-Πολιομυελίτιδα, 76% για Πνευμονιόκοκκο, 75% για Αιμόφιλο ινφλου-έντσας τύπου b (Hib), 79% για Ηπατίτιδα Β.

Όσα παιδιά εμβολιάστηκαν έλαβαν κάρτα εμβολιασμού προκειμένου να διευκολυνθεί η περεταίρω συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί με έμφαση στη διενέργειά του στο πλαίσιο της κανονικής παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας σημειώνει ότι «Η Έκθεση πιστοποιεί την επιτυχία της καμπάνιας εμβολιασμού και αποδεικνύει την ανευθυνότητα και τον υποβολιμαίο χαρακτήρα των ξενοφοβικών κραυγών, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη γενική εικόνα αποδοχής από την ελληνική κοινωνία της συμμέτοχης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις κοινωνικές διαδικασίες, και στη σχολική. Είναι σαφές πως δεν εφησυχάζουμε και είμαστε σε καθημερινή επαγρύπνηση για να επιτελούμε το καθήκον της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Εξίσου σαφής είναι και η πεποίθησή μας ότι η πλήρης και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών υγείας των προσφύγων και μεταναστών, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας της Δημόσιας Υγείας».