Περίπου 4.900 άνθρωποι έφτασαν παράτυπα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, 25% λιγότεροι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων Frontex, τα οποία επαναβεβαιώνουν τη σταδιακή στροφή των ροών προς το δυτικό τμήμα της Μεσογείου.

Συνολικά το πρώτο 10μηνο του έτους οι αφίξεις στη χώρα μας ανήλθαν σε 31.500, αριθμός που συνιστά πτώση 82% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δικαιούνται άσυλο.

Η μείωση των αφίξεων στη χώρα μας αντανακλά ευρύτερη τάση πτώσης σε όλη την Ευρώπη, όπου την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου καταγράφηκαν περίπου 173.000 αφιχθέντες, 63% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

Οι μεγαλύτερες ροές παρατηρούνται σταθερά στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, προς την Ιταλία, η οποία έχει υποδεχτεί περίπου 112.000 ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν τα δύο-τρίτα του συνόλου.

Ωστόσο ακόμα και στην Ιταλία ο όγκος των αφίξεων έχει πέσει κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο 10μηνο του 2016.

Αντίθετα, τα στοιχεία της Frontex επιβεβαιώνουν εκ νέου τη σταδιακή μετατόπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων προς τη Δυτική Μεσόγειο, και ειδικά στην εύκολη διαδρομή Μαρόκο – Ισπανία.

Ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου ανήλθε σε περίπου 3.300, υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Για ολόκληρο το 10μηνο, οι αφίξεις στην Ισπανία έφτασαν τις 15.500, και πάλι υπερδιπλάσιες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2016.