Σε οικογένεια προσφύγων στη Δάφνη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φίλιππο Γκράντι

Τη συμπαράστασή του σε μια επταμελή οικογένεια από το Χαλέπι της Συρίας, που φιλοξενείται σε διαμέρισμα, στη Δάφνη, με το Πρόγραμμα Προσωρινής Μετεγκατάστασης Προσφύγων, εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Φίλιππο Γκράντι, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Η οικογένεια, που αποτελείται από τον 58χρονο Μοχάμεντ, τη γυναίκα του, Φατίμα, τις κόρες τους, Σαμάρ και Ράσα, και τα τρία παιδιά της Ράσα, ήρθε στο διαμέρισμα αρχές Ιουνίου, μετά από τρισήμιση χρόνια περιπλάνησης, πρώτα σε καταυλισμό στο εσωτερικό της Συρίας, μετά στην Τουρκία από όπου πέρασαν στη Λέσβο, στον Πειραιά, στην Καβάλα, τον Ελαιώνα Αθηνών και τελικά στο προσωρινό σπίτι τους στη Δάφνη.

Ο Μοχάμεντ, η Φατίμα και μια τρίτη κόρη τους με το σύζυγό της και τα παιδιά τους, που μένουν σε άλλο μέρος, έλαβαν προκαταρκτική αποδοχή από τη Γαλλία και περιμένουν τελική απάντηση για τη μετεγκατάστασή τους εκεί.

Από την άλλη, οι Ράσα και τα παιδιά της προσπαθούν να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία, όπου βρίσκεται ο άντρας της Ράσα, αλλά όπως περιγράφει η Ράσα, “η επανένωση των οικογενειών είναι δύσκολη και χρονοβόρα”.

Οι άνθρωποι των οργανώσεων στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα τους, αναφέρει η Ράσα, με είδη πρώτης ανάγκης, εισιτήρια, φάρμακα, ενώ κάθε δυο-τρεις μέρες τους επισκέπτεται υπάλληλος του προγράμματος να δει τι χρειάζονται.

Τον κ. Γκράντι συνόδεψαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, και ο αντιδήμαρχος Αθηναίων με αρμοδιότητες τα θέματα των Μεταναστών και Προσφύγων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Προηγουμένως ο κ. Γκράντι είχε επισκεφθεί ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων στα Πετράλωνα, αργότερα θα έχει συναντήσεις εργασίας με κυβερνητικά στελέχη, ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να δει αύριο Κέντρα Φιλοξενίας εκεί.

Το Πρόγραμμα Προσωρινής Μετεγκατάστασης Προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας από τους φορείς υλοποίησής του είναι ο δήμος Αθηναίων. “Είχαμε βάλει στόχο να βρούμε 200 διαμερίσματα στην Αθήνα, να τα εξοπλίσουμε και να βοηθήσουμε τους ωφελούμενους πρόσφυγες για όλη τη διάρκεια της διαμονής τους. Ο στόχος επετεύχθη και πάμε να τον ξεπεράσουμε. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική, περισσότερο από όσο περιμέναμε”, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σάνυ Παρασκευοπούλου, υπεύθυνη του Προγράμματος για τον δήμο Αθηναίων.