Σοβαρά επεισόδια στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο

Άγριες συγκρούσεις σημειώθηκαν καθόλη τη διάρκεια της περασμένης νύχτας στο hot spot της Μόριας ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων.

Τα επεισόδια άρχισαν περίπου τα μεσάνυχτα από τον χώρο κράτησης των ανήλικων προσφύγων.

Όπως καταγγέλλεται, παιδιά από τη Συρία δέχθηκαν επίθεση από παιδιά από το Αφγανιστάν που με τη σειρά τους υποστηρίζουν πως εκβιάζονται από άλλες πολυπληθέστερες εθνικές ομάδες όπως οι Ιρακινοί.

Κατά τις συγκρούσεις, στη διάρκεια των οποίων έσπασαν οι πόρτες του χώρου κράτησης των ανηλίκων και διαλύθηκε ένας οικίσκος, τραυματίσθηκαν πολλά παιδιά από τα οποία πέντε διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στους άλλους χώρους του hot spot, με τις οικογένειες να εγκαταλείπουν προσωρινά τον χώρο για να προστατευθούν. Πολλοί πρόσφυγες τραυματίσθηκαν και τους παρασχέθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες, ενώ δύο από τους τραυματίες διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο.

Περίπου στις 4 τα χαράματα και έπειτα από επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ, η τάξη αποκαταστάθηκε.

Ωστόσο, στη διάρκεια των συγκρούσεων, περίπου 40 παιδιά διέφυγαν στα γύρω κτήματα, ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, και η Αστυνομία προσπαθούσε να τα εντοπίσει καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει η καταγραφή, ώστε να διαπιστωθεί πόσα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν επιστρέψει στις εγκαταστάσεις του hot spot.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 23.45 της Κυριακής στη 2η πτέρυγα όπου βρίσκονταν 63 ανήλικοι ανάμεσα σε παιδιά από τη Συρία και το Πακιστάν. Στη συνέχεια στο χώρο “εισέβαλαν” περίπου 150 ενήλικοι συμπατριώτες τους προς “ενίσχυση” των ανηλίκων και συμμετείχαν και αυτοί στη συμπλοκή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά 5 ανήλικοι και 2 ενήλικες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών επέστρεψαν στο hot spot.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα ακριβή αίτια των επεισοδίων ενώ η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά από περίπου 15 λεπτά.