Η ηθοποιός και πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ταξίδεψε στην Κένυα και επισκέφθηκε κέντρο που φιλοξενεί ανήλικα κορίτσια πρόσφυγες, που έφυγαν από την πατρίδα τους χωρίς συνοδεία, ή χωρίστηκαν από τους γονείς τους κατά το ταξίδι. Συνομίλησε με τα 20 κορίτσια από το Μπουρουντί, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και το Κονγκό, που σχεδόν όλα τους έχουν βιώσει τη σεξουαλική βία.

«Η πραγματικότητα είναι ότι γυναίκες και κορίτσια, όπως και αγόρια και άνδρες, μπορεί να πέσουν θύματα βιασμού και να υπάρχει σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία, σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ακόμη αποτρόπαιες περιπτώσεις βιασμών και κακομεταχείρισης ευάλωτων γυναικών, παιδιών και ανδρών, από μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων που στέλνονται για να τους προστατέψουν», τόνισε η Τζολί, σύμφωνα με το Reuters.

«Η φρίκη της σεξουαλικής βίας είναι χειρότερη όταν τη διαπράττει κάποιος με στολή, που έχει δώσει όρκο να προστατεύει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο τρόπος που ο κόσμος αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, είναι ένα μέτρο ανθρωπιάς.

«Οχι μόνο αναγκάστηκαν να διαφύγουν από ακραία βία ή διώξεις, έχασαν τα πάντα και βίωσαν τον θάνατο συγγενών τους, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσουν τέτοια κακομεταχείριση, δυσκολίες και έλλειψη ανεκτικότητας. Κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν, με την ελάχιστη υποστήριξη, προσπαθώντας να ζήσουν με αξιοπρέπεια, σε απίστευτες αντιξοότητες», είπε ακόμη η Τζολί.