Τι δείχνουν τα στοιχεία της τουρκικής Ακτοφυλακής για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό

Εντυπωσιακά συμπεράσματα εξάγονται από τα στοιχεία έκθεσης της τουρκικής Ακτοφυλακής για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, έως και τις 9 Σεπτεμβρίου που στη γειτονική χώρα ξεκίνησε ο εορτασμός του Κουρμπάν Μπαϊράμ υπήρξαν σε όλο το Αιγαίο 21 παρεμβάσεις προς αποτροπή αναχωρήσεων λεμβών με μετανάστες και πρόσφυγες από της τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.

Την ίδια περίοδο, κατά τη διάρκεια αυτών των 21 παρεμβάσεων επέστρεψαν προς τις τουρκικές ακτές 948 άτομα. Σημειώνεται ότι από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, υπήρξαν 666 παρεμβάσεις και 29.580 επιστροφές, ενώ, αντίστοιχα, σε όλη τη διάρκεια του 2015 με τις εκατοντάδες χιλιάδες ροές προς τα νησιά υπήρξαν μόλις 1376 παρεμβάσεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής και 51.996 επιστροφές.

Τα στοιχεία αυτά της έκθεσης της Τουρκικής Ακτοφυλακής δείχνουν όμως και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό. Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας υποχρέωσε την τουρκική πλευρά σε ελέγχους στις ακτές της όπου έως τότε κυριαρχούσαν οι μεταφορείς, με αποτέλεσμα τη μείωση των ροών. Το πρώτο τρίμηνο του 2016 με ροές πολλών εκατοντάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση, υπήρξαν 494 παρεμβάσεις σκαφών της Ακτοφυλακής σε σύνολο 666 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Και 22.783 επιστροφές σε σύνολο 29.580 έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, από τις 20 Μαρτίου και έως τις 9 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν 172 μόλις παρεμβάσεις και επιστροφές μόλις 6.797 ανθρώπων.

«Η μάχη τελικά δίνεται στην τουρκική ενδοχώρα όπου και το Τουρκικό κράτος μπορεί να ελέγξει τις ροές κυρίως μεταναστών που φτάνουν στην Τουρκία από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Σε εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με πολύ μικρές σε σχέση με πέρυσι ροές στα νησιά είχαμε σε πεντέμιση μήνες το 1/5 των επιστροφών στις ακτές απ’ ότι είχαμε σε τρεις μήνες. Οπότε αν κάνεις καλά τη δουλειά σου στην ακτή δεν υποχρεώνεσαι να κυνηγάς κανέναν στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται πρώτιστα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων» σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στέλεχος των ελληνικών δωκτικών Αρχών στον οποίο τέθηκε υπόψη η έκθεση της Τουρκικής Ακτοφυλακής.

Ροές Σεπτεμβρίου στο βόρειο Αιγαίο

Σημείωνεται σε ένα δεκαήμερο, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, έφτασαν 1143 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Από την 1η Σεπτεμβρίου και έως σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου στη Λέσβο πέρασαν 570, στη Χίο 415 και στη Σάμο 158.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των εγκλωβισμένων σήμερα στο βόρειο Αιγαίο μεταναστών και προσφύγων φτάνει τους 9948 με τους περισσότερους από τους μισούς 5267 να βρίσκονται στη Λέσβο. Στη Χίο, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3598 και στη Σάμο 1083. Το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο πέρασαν 143, στη Χίο 40 και στη Σάμο κανένας.