Τουλάχιστον 44 μετανάστες πέθαναν από τη δίψα στην έρημο της Σαχάρας στον βόρειο Νίγηρα σύμφωνα με το BBC το οποίο επικαλείται μαρτυρίες που έδωσαν στον Ερυθρό Σταυρό οι επιζώντες.

Οι μετανάστες βρίσκονταν στην περιοχή του Αγκαντέζ επειδή επιχειρούσαν να μεταβούν στη γειτονική Λιβύη και από εκεί πιθανότατα στην Ευρώπη σύμφωνα με τοπικές πηγές. Πέθαναν από τη δίψα επειδή το όχημα στο οποίο επέβαιναν υπέστη βλάβη και έμειναν στα μισά της διαδρομής.

«Ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στην έρημο είναι προς το παρόν 44», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος του Αγκαντέζ Ρίσα Φελτού.

Ο Ερυθρός Σταυρός συλλέγει πληροφορίες για τους νεκρούς αλλά τα πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί καθώς κανείς δεν έχει μεταβεί στο επίμαχο σημείο όπου οι μετανάστες άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Σύμφωνα με πηγή κοντινή στις δυνάμεις ασφαλείας, οι μετανάστες προέρχονταν από υποσαχάριες χώρες και ανάμεσά τους βρίσκονταν μωρά και γυναίκες. Επιχείρησαν το παράτολμο ταξίδι, όπως καθημερινά κάνουν πολλοί άλλοι, με την ελπίδα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το 2015 στην πρωτεύουσα του Νίγηρα ψηφίστηκε ένας πολύ αυστηρός νόμος για την καταπολέμηση των διακινητών ο οποίος προβλέπει την τιμωρία των εγκλημάτων τους με ποινές που μπορεί να φτάσουν τα 30 χρόνια κάθειρξης.