«Παιδιά βιάζονται. Ζουν στοιβαγμένα. Δεν υπάρχουν τουαλέτες. Εσείς θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτούντες άσυλο στη Μόρια;» αναρωτιέται το Al Jazeera και προβάλλει το οδοιπορικό του στον προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου.

«Με αρρωσταίνει να πηγαίνω στη Μόρια και να γνωρίζω ότι γονείς βάζουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο καθημερινά» δηλώνει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο δίκτυο, που προέβαλε το ρεπορτάζ στη σκιά των καταγγελιών 19 ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στο hot spot.

«Παιδιά επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Έχουμε παιδιά ηλικίας έως και 5 ετών που έχουν πέσει θύμα βιασμού» λέει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Αν ζούσες στη Μόρια θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες» αναφέρεται στο βίντεο. «Ορισμένοι έχουν ζήσει ήδη τη φρίκη μέχρι να φτάσουν στη Μόρια» τονίζεται και αμέσως μετά ένας άνδρας εξομολογείται: «Με βίασαν στην Τουρκία μέχρι να φτάσω στη Μόρια».

«Μόρια: Θα μπορούσατε να επιβιώσετε εκεί;» - Το συγκλονιστικό βίντεο του Al Jazeera

«Η κατάσταση είναι απίστευτη και φρικιαστική όπως και αν την περιγράψει κανείς» προσθέτει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ κάνοντας λόγο για παιδιά που αρρωσταίνουν μόνο από τις συνθήκες διαβίωσης καθώς, μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε 72 ανθρώπους κι ένα μπάνιο σε 84.

Στο βίντεο υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν 9.000 άνθρωποι σε ένα χώρο προορισμένο για 3.000 με κοντέινερ στα οποία φιλοξενούνται στοιβαγμένα έως και 30 άτομα.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερο για όσους μπορεί να ζουν εκτός του καταυλισμού εκεί όπου αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα πανί να ξαπλώσεις. «Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζήσουν μήνες και χρόνια εκεί με την κυβέρνηση να λέει ότι δεν μπορεί να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα γιατί δεν υπάρχουν θέσεις και οι επιστροφές γίνονται με αργούς ρυθμούς βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» καταλήγει το βίντεο.