Βοήθεια έκτακτης ανάγκης 115 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων

Νέα βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 115 εκατ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο  Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στα πλαίσια της 81ης ΔΕΘ.

Tα χρήματα θα δοθούν από το μέσο στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ε.Ε. και θα κατευθυνθούν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τον Απρίλιο δόθηκε το πρώτο πακέτο στήριξης ύψους 83 εκατ. ευρώ και έτσι η συνολική χρηματοδότηση  από το Χρηµατοδοτικό Μέσο στήριξης Έκτακτης Ανάγκης ανέρχεται σε 198 εκατ. Ευρώ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία µε την ελληνική κυβέρνηση, εξακολουθεί να µετουσιώνει την αλληλεγγύη σε δράσεις για την καλύτερη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η νέα χρηµατοδότηση έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης πριν µπει ο χειµώνας. Τους τελευταίους µήνες, συµβάλαµε ουσιαστικά στην αποκατάσταση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, µέσω των ανθρωπιστικών οργανώσεων-εταίρων µας. Μαζί, θα συνεχίσουµε τις προσπάθειές µας µέχρι ότου ολοκληρώσουµε το έργο µας», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστος Στυλιανίδης.
Η βοήθεια από το  Χρηµατοδοτικό Μέσο στήριξης Έκτακτης Ανάγκης θα επικεντρωθεί, σύμφωνα με τον Χρ. Στυλιανίδη,  σε τέσσερις άξονες, ο πρώτος αφορα την βελτίωση των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας και στη δημιουργία νέων κατάλληλων για την αντιμετώπισης των χειμερινών συνθηκών. Ο δεύτερος αφορά στη μετάβαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο σίτισης των προσφύγων που ζουν στα καμπ μέσω παροχής προπληρωμένων καρτών και κουπονιών αντί του γνωστού catering. «Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε και χρήματα αλλά και δίνουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να επιλέξουν αυτά που χρειάζονται για να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα πρόκειται για μια αναβάθμιση της αξιοπρέπειάς τους. Τέλος, η αλλαγή του μοντέλου ενισχύει τις τοπικές οικονομίες και δημιουργεί καλύτερους δεσμούς μεταξύ προσφύγων και της κοινωνίας» εξήγησε.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο τρίτος άξονας αφορά στην εκπαίδευση και ο τέταρτος σε δομές και εξειδικευμένη φροντίδα για τα  ασυνόδευτα ανήλικα.
«Αν δεν επενδύσουμε μέσω αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση των προσφύγων δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε νέα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την μυθολογία του εξτρεμισμού απ`όπου και αν προέρχονται. Υπάρχουν παιδιά που έχουν αφήσει το σχολείο ένα με δύο χρόνια. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί αλλιώς θα μιλάμε για μια χαμένη γενιά.
Πρέπει να βοηθήσουμε ώστε τα παιδιά αυτά να ανακτήσουν την χαμένη παιδικότητά τους» δήλωσε συγκεκριμένα ενώ κατέληξε λέγοντας πως «Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια απάντηση σε αυτή την πρωτόγνωρη προσφυγική κρίση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να επωμιστεί μόνη της την κρίση»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει συνολική βοήθεια πάνω από 1 δισ. ευρώ, µε στόχο την υποστήριξη της Ελλάδας για την αντιµετώπιση των υφιστάµενων προκλήσεων της µετανάστευσης» κατέληξε.
Γ. Μουζάλας: Στόχος μας η βελτίωση των δομών και των συνθηκών φιλοξενίας 
«Στην Ελλάδα ζήσαμε την ανθρωπιστική κρίση. Παγιδεύτηκαν στην χώρα μας 60.000 πρόσφυγες μετα το κλείσιμο της Ειδομένης. Σήμερα δεν βρισκόμαστε στο στάδιο της διαχείρισης της κρίσης. Μέσα σε δύο μήνες καταφέραμε να φτιάξουμε 40.000 θέσεις φιλοξενίας. Αυτές οι θέσεις δεν ήταν όλες καλές, οι περισσότερες είναι κακές.
Μέρα με τη μέρα όμως γίνονται καλύτερες με τη τεράστια  προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΜΚΟ» δήλωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας επισημαίνοντας πως στόχος είναι «να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα του ελληνικού πληθυσμού και τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που ήρθαν ως ικέτες στη χώρα μας». Ικέτες-ξένοι έτσι όπως οι αρχαίοι έλληνες το καθόριζαν αλλά και η ορθόδοξη εκκλησία, πρόκειται για μια μνήμη σβησμένη αλλά πάντα ζώσα»
Ο ίδιος εξήγησε πως «ήταν δύσκολη η συνεργασία με τις ΜΚΟ στο πεδίο, διότι δεν υπήρχε προηγούμενη παράδοση τέτοιας κατάστασης σε ευρωπαϊκό έδαφος» για να τονίσει πως «Χτίζουμε εμείς το παράδειγμα για το πως τα εργαλεία μπορούν να δουλέψουν στην Ευρώπη».
Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε την προκαταγραφή όλων των προσφύγων σε δύο μήνες  παγκόσμιο ρεκόρ ενώ αναφερόμενος στη δεύτερη  φάση δήλωσε πως «στοχεύουμε σε πιο αξιοπρεπείς δομές με σπιτάκια, μικρότερες προς αποτροπή της δημιουργίας γκέτο».
«Η αλλαγή του τρόπου σίτισης είναι βασική προϋπόθεση για να νοιώσουν ότι δεν είναι επαίτες αλλά διαχειρίζονται τη ζωή τους. Η ένταξη στα σχολεία αποτελεί φιλόδοξο πρόγραμμα. Με λιγότερα ίσως μαθήματα, αυτό που λέμε προενταξιακές τάξεις, αλλά όλα τα παιδιά θα πάνε σχολείο γιατί πρέπει να κερδίσουν ξανά την παιδική ηλικία που έχασαν λόγω του πολέμου» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι στην Ελλάδα πριν τη κρίση υπήρχαν 450 θέσεις για ασυνόδευτα και σήμερα είναι 800. «Μας λείπουν 1.200 θέσεις,  δεν γίνεται να φτιαχτούν όλες σύμφωνα με τη βιβλιογραφία αλλά στοχεύουμε σε τεράστια βελτίωση των συνθηκών, σε κατάργηση της προστατευτική κράτησης που θα αντικατασταθεί από ασφαλείς ζώνες εντος των camp. Θα λύσουμε το ζήτημα αυτό πιο γρήγορα απ`ότι η διεθνής πρακτική προβλέπει» είπε ακόμη.
Ερωτηθείς για το αν γίνονται διαδικασίες ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας ο κ. Μουζάλας απάντησε πως είναι πρόωρο αυτό να ερευνηθεί τώρα καθώς  «πρόκειται για έναν πληθυσμό που δεν είναι βέβαιο ότι θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Είναι πληθυσμός εν κινήσει»
« Από τον υπάρχων πληθυσμό προσφύγων έχουμε πολλά αιτήματα για επιστροφή στην πατρίδα τους. Τουλάχιστον 15-20.000 άτομα θα μετεγκατασταθούν στις χώρες της Ευρώπης και πολλοί από τους υπόλοιπους θα επιστρέψουν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. Η ένταξη είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αλλά αυτό θα το δούμε σε μερικούς μήνες. Πηγαίνουμε βήμα- βήμα κάθε προσπάθεια»