Έκκληση για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια, όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, επανέλαβε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση του οργανισμού με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο, στο οποίο τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αργά χθες το βράδυ ανάμεσα στην Τουρκία και το νησί της Λέσβου.

Δύο γυναίκες έχει επιβεβαιωθεί ότι διασώθηκαν, ανάμεσά τους μία έγκυος. Εννέα σοροί έχουν εντοπιστεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα και άλλοι επτά στην Τουρκία. Οι δύο γυναίκες που επέζησαν, ανέφεραν στο προσωπικό της Υ.Α. ότι βρίσκονταν σε ένα πλεούμενο με 20-25 επιβαίνοντες, όταν αυτό ανατράπηκε γύρω στις 10 μ.μ. χθες το βράδυ.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει, ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους, παραμένει πολύ πιθανό», ανέφερε ο κ. Λεκλέρκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά συγκριτικά με το 2016, που σημειώθηκαν 173.450 αφίξεις.