Στους 14.003 έφτασαν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά, μετά και τις 151 νέες χθεσινές αφίξεις, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς.
Ωστόσο, οι διαδικασίες για την αποσυμφόρηση των hotspots καθυστερούν, γεγονός που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.
Σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times» έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς λόγω της έλλειψης προόδου τόσο στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά όσο και για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές προς την Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Μάλιστα, αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «εξέφρασε χωρίς περιστροφές τις ανησυχίες της» στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη Σύνοδο για το Προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Η επίπληξη της κυρίας Μέρκελ αποτελεί μια αλλαγή πλεύσης, που αντανακλά τον αυξανόμενο εκνευρισμό στο Βερολίνο» αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται τη μαρτυρία διπλωμάτη σύμφωνα με τον οποίο η καγκελάριος «ήταν σκληρή» και «είχε μπουχτίσει με τις δικαιολογίες».
«Είναι απολύτως κατανοητή η σκοπιμότητα διαρροών που έχουν ως στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD» ήταν η αιχμηρή απάντηση κύκλων του Μεγάρου Μαξίμου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στη Σύνοδο της Βιέννης, οι δηλώσεις της καγκελαρίου «ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από όσα το σημερινό δημοσίευμα των ”Fianancial Times” διαδίδει», καθώς επικεντρώθηκαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης καθώς και της απελευθέρωσης του καθεστώτος ταξιδιωτικής βίζας προς τους πολίτες της Τουρκίας.
Μάλιστα, η ελληνική πλευρά πέρασε στην αντεπίθεση, ασκώντας κριτική τόσο για την καθυστέρηση της ΕΕ να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης όσο και στην αδράνεια των κρατών μελών και της Κομισιόν να στείλουν εμπειρογνώμονες για το άσυλο, μέσω της EASO. «Ενώ η αρχική δέσμευση ήταν για 400 άτομα, εντέλει κατέφθασαν μόνο 19», ενώ παρά τις επιστολές της χώρας μας προς την EASO δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.
«Η βοήθεια είναι μηδαμινή. Παρά τις δεσμεύσεις, η παρουσία των ειδικών είναι ελάχιστη. Μάλιστα, παρά τα αιτήματά μας, ο αριθμός μειώνεται αντί να αυξάνεται» σχολιάζουν στο «Εθνος» πηγές του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Οι διαδικασίες ασύλου καθυστερούν, με αποτέλεσμα οι επιστροφές προς την Τουρκία να είναι ελάχιστες. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «πράγματι η ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, αφού από τις 66.000 μετεγκαταστάσεις έχουν υλοποιηθεί περίπου 4.000».
Ξυδάκης
Στο ζήτημα του υπερπληθυσμού στα hotspots αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, που σημείωσε στη «Welt» ότι περίπου 14.000 άτομα μένουν σε εγκαταστάσεις που χωρούν 7.450. Για την ανακούφιση των νησιών, η κυβέρνηση σκοπεύει σύντομα να μεταφέρει «μεγάλο αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα», εγχείρημα που «θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους».
Ωστόσο, το σχέδιο αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις, καθώς προσκρούει στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολίασε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει συζήτηση γι’ αυτά τα σχέδια με τους θεσμούς». Πάντως, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκαθαρίζουν ότι «μια τέτοια κίνηση θα γίνει μόνον μετά από συνεννόηση με τους εταίρους και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συμφωνία με την Τουρκία».