*της Φιλιππακοπούλου Δήμητρας για το Helpis 

Η   «Πρωτοβουλία για το Παιδί» είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , αφοσιωμένο στην υπόθεση της προστασίας και της φροντίδας  παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο.

Το όραμα των ανθρώπων της είναι η παροχή ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε παιδιά και νέους και στους τρεις βαθμούς κοινωνικής φροντίδας (ανοικτή και κλειστή φιλοξενία, θεραπεία τραύματος) με στόχο την άρση των συνεπειών από την κατάσταση που βίωσαν και την απόδοσή τους στην κοινωνία, ως ακέραιων, αξιοπρεπών και χρήσιμων ανθρώπων.

Συνομιλήσαμε με τον κ. Αριστοτέλη Σιδηρόπουλο, Πρόεδρο του Δ.Σ της «Πρωτοβουλία για το Παιδί» για  Το σπίτι της Βεργίνας – Μια στέγη για τα κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα παιδιά.

Συνέντευξη

Helpis: Ποιο είναι το κύριο έργο σας και ποιες οι επεκτάσεις της δράσης σας;

«Η  Πρωτοβουλία Για Το Παιδί είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αναγνωρισμένο από το κράτος και κατέχει ειδική πιστοποίηση που ανανεώνεται από το Υπουργείο Εργασίας.

Στόχος μας η προστασία παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο ψυχικής, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης. Παιδιά που εγκαταλείφθηκαν ή κακοποιήθηκαν και αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τους γονείς τους, φιλοξενούνται με δικαστική απόφαση στο Σπίτι της Βεργίνας.

Κύριες δομές της Πρωτοβουλίας για το Παιδί είναι:

1.Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και στήριξης οικογένειας, δυναμικότητας 40 παιδιών

2.Το Σπίτι της Βεργίνας, δυναμικότητας 26 παιδιών

3.Το Κέντρο Αναφοράς και παροχής συμβουλευτικής

4.Το Κέντρο Θεραπείας Τραύματος, όπου πραγματοποιείται η δικανική συνέντευξη με σκοπό την αποκάλυψη της κακοποίησης και ακολουθεί ης συστηματική θεραπεία τραύματος του θύματος.

  1. Η Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, δυναμικότητας 6 νέων.

Κοινός στόχος λειτουργίας των όλων των δομών είναι η εφαρμογή νεωτερικών μεθόδων δουλειάς και η συστηματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κακομεταχείρισης των παιδιών με την συνδρομή μίας άρτιας επιστημονικής ομάδας.

 

Helpis:Το κράτος είναι αρωγός είναι ουσιαστικός αρωγός στην δράση σας;

Δυστυχώς οι κρατικές δομές είναι οι περισσότερες ιδρυματικού χαρακτήρα. Έτσι το σύστημα παιδικής προστασίας στηρίζεται κατά βάση στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μεγάλα προβλήματα επίσης δημιουργούνται εξαιτίας της υστέρησης στις επιδόσεις του θεσμού της αναδοχής, που αποτελεί δείκτη πολιτισμού για μία χώρα. Συνεπώς αναζητείται επειγόντως μία μεταρρύθμιση του συστήματος, με ενίσχυση της αναδοχής και εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας.

Helpis:Τα κρούσματα  σεξουαλικής και όχι μόνο κακοποίησης παιδιών έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία έτη;

Οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι σε κάποιο βαθμό υπερβολικοί. Αξιόπιστα στοιχεία μπορεί να δώσει το ΕΚΚΑ. Στην έρευνα BECAN (2010-11) 2 στα 10 παιδιά σχολικής ηλικίας ανέφεραν μία τουλάχιστον εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης κάποιας μορφής.

Η πυκνότητα των αναφορών σεξουαλικής κακοποίησης οφείλεται στην αύξηση των φορέων προστασίας και στην συνεπαγόμενη υποχώρηση του κλίματος καχυποψίας και σιωπής. Η βελτίωση στην εκπαίδευση των παραγόντων που ασχολούνται με το πρόβλημα (σχολείο, αστυνομία, δικαιοσύνη, νοσοκομεία) επιφέρει σταδιακά και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

Helpis:Ποιο το όραμά σας για την ‘’Πρωτοβουλία Για Το Παιδί’’;

Μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών και την επίτευξη στελεχικής επάρκειας, το όραμά μας επικεντρώνεται στην εμβάθυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στόχος μας είναι η διαρκής επιστημονική ενδυνάμωση και μέσω των προσλαμβανόμενων εμπειριών από την διεθνή μας δικτύωση. Θεωρώ ότι ακόμη και ένα παιδί αν σωθεί (και σκέφτομαι τώρα την περίπτωση του Κώστα) μεταβαίνοντας από τη δυσλειτουργική οικογένεια και το κοινωνικό περιθώριο στην κανονική και αξιοπρεπή ζωή και σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας, η ίδρυση και η λειτουργία μας δικαιώνονται.

Μέσα από αυτή την συνέντευξη με τον αξιότιμο κ. Σιδηρόπουλο, συνειδητοποίησα ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι και οι καλύτερες στάσεις είναι οι ακέραιοι άνθρωποι.

*Eυχαριστούμε τον κ. Σιδηρόπουλο για την συνέντευξη 

Φιλιππακοπούλου Δήμητρα