Η ανάπτυξη μιας πιστοποίησης που θα εφαρμόζεται σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη και θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού βρέθηκε στο επίκεντρο του 5ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1 στα 3 παιδιά πέφτει θύμα εκφοβισμού εντός σχολικού περιβάλλοντος, και στην Ελλάδα 1 στους 3 μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό δέχονται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές. Την ανάγκη προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά του σχολικού εκφοβισμού έθεσαν με άμεσο τρόπο από το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ) που φιλοξενήθηκε σήμερα 15 Ιουνίου στην Αθήνα από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο έχει και την Προεδρία του Δικτύου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, μέλη του Δικτύου από κράτη-μέλη της ΕΕ, δημόσιοι και θεσμικοί φορείς, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες στο πεδίο οι οποίοι συμμετείχαν και στις εργασίες του συνεδρίου. Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του ΕΑΝ και του ΔΣ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποδέχτηκε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου τονίζοντας τη σημασία μιας πανευρωπαϊκής συνεργασίας μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σημασία του φαινομένου και να ληφθούν κατάλληλα μέτρα και κοινές πολιτικές.
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την ανάγκη λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού.
Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα μέσω της πρόληψης και της θεραπείας. Ως γονείς, δάσκαλοι και συνολικά ως κοινωνία έχουμε την κοινή ευθύνη να ακούμε και να προστατεύουμε τα παιδιά μας ενημερώνοντας, ευαισθητοποιώντας και θωρακίζοντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τα κατάλληλα εργαλεία και τις γνώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΕΑΝ αναφέρθηκε εκτενώς σε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Δικτύου που είναι η δημιουργία ενός εργαλείου Πιστοποίησης μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες φιλοδοξώντας να θέσει τις σχολικές κοινότητες στο επίκεντρο της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου και εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας μέσα σε ένα ολιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού μέσα από τη διατύπωση συγκεκριμένων συστάσεων προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ευκαιρία προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής με την ενεργή υποστήριξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του Συνεδρίου, ο Paolo Picchio, πατέρας της Carolina, του πρώτου αναγνωρισμένου θύματος του ηλεκτρονικού εκφοβισμού στην Ιταλία μοιράστηκε σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα την ιστορία της κόρης του και την προσωπική του απόφαση μετά την απώλειά της να δημιουργήσει το Ίδρυμα Carolina στη μνήμη της.
Η εξειδικευμένη αυτή δομή προσφέρει θεραπευτικές υπηρεσίες στα παιδιά και στους νέους. «Αυτό που συνέβη στην κόρη μου δεν θα πρέπει να ξανασυμβεί σε κανένα παιδί. Πρέπει όλοι μας καταλάβουμε ότι το Ίντερνετ προσφέρει μεγάλη δύναμη, αλλά την ίδια στιγμή ενέχει και μια μεγάλη ευθύνη. Αυτό που συνέβη στην Carolina ήταν αυτό που ενέπνευσε τη δημιουργία του πρώτου νόμου στην Ευρώπη για την προστασία των παιδιών από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο καινοτόμα στην Ευρώπη με την υποστήριξη πολύ-επιστημονικής ομάδας παρέχοντας υπηρεσίες θεραπείας με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση περιστατικών παιδιών θυμάτων κακοποίησης και θυμάτων bullying.
Το συνέδριο έδωσε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μέσα από την ανάπτυξη καλών πρακτικών και εργαλείων και την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις εθνικές αρχές.
Τα μέλη του ΕΑΝ από την Ιταλία και την Ολλανδία, «Hallgarten-Franchetti Centro Studi Villa Montesca Foundation» και GALE Global Alliance for LGBT Education παρουσίασαν τα πρώτα βήματα της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης των Σχολείων και την πρόοδο της πρωτοβουλίας μέχρι σήμερα με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη δημιουργία από το Δίκτυο ενός ενιαίου εργαλείου πιστοποίησης για τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη. Στην ομιλία της, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΑΝ, καθηγήτρια Βάσω Αρτινοπούλου ανέλυσε τα ικανοποιητικά βήματα που έχουν γίνει σε εθνικό επίπεδο στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Επίτιμο Μέλος του ΕΑΝ, κος. Peter Smith, ο οποίος ανέλυσε τις διαφορές που παρατηρούνται στο πεδίο του σχολικού εκφοβισμού και στη συχνότητα του φαινομένου με βάση το φύλο των παιδιών. Βασικό συμπέρασμα της τοποθέτησης του κ. Smith ήταν ότι ο σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται όλο και πιο συχνά τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια.
Την ημέρα που προηγήθηκε του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου όπου και συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του Δικτύου και τα επόμενα βήματα. Τα μέλη του Δικτύου εξέλεξαν τη νέα σύνθεση του ΔΣ με τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο να επανεκλέγεται στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Τα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν τη διοργάνωση του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου του ΕΑΝ τον Νοέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες, έδρα του Ευρωπαϊκού Δικτύου.